Het is 9 september, bijna 22:00 en ik zit vermoeid op de bank. De marathontrainingen zijn duidelijk weer begonnen en ik kijk uit naar mijn eerste marathon op de weg in 2018! Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik in Berlijn 2017 een PR liep van 2.18:19!

Misschien vraag je je af of ik sindsdien niks meer heb laten zien? Nou, niets is minder waar. Ik ben gewoon veel te lui geweest om jullie op de hoogte te houden. Daar gaat vanaf nu verandering in komen. Het komende jaar mogen jullie allemaal precies inzage krijgen in wat ik doe, dit kan je doen door mij op strava te volgen, maar ik zal ook mijn sleutel workouts nader toelichten op mijn site.

De afgelopen maanden heb ik veel gedaan. Ik liep ergens een wereldrecord marathon op de loopband (2.20:45), 10 dagen later liep ik 30:34 op de 10km in Hem en kwam slechts 10 seconden tekort voor de winst & 7 dagen later liep ik een nieuw PR van 50:15 op de 10 mijl van Tilburg! Een heerlijk begin van het wegseizoen, ik kijk nu al uit naar de DamtotDam loop, de halve van Breda en de marathon van Amsterdam. Je leest het goed, ook ik ga van start in Amsterdam en ga de strijd aan voor een podiumplek. Ik ben in staat om dit jaar 2:15/2:16 te lopen en hoop dat in Amsterdam te kunnen laten zien. De vorm is goed en ben gebrand om een harde marathon te lopen.

Niet iedereen weet het wellicht, maar na de marathon van Berlijn vorig jaar heb ik 6 maanden niet kunnen hardlopen door een onverklaarbare rugblessure. Ik kon twee maanden helemaal niks voordat ik kon beginnen met fietsen en aquajoggen. Ik heb eindeloos veel uren op de Tacx gezeten in de woonkamer van mijn nieuwe huis in Hilversum. De periode heeft mij gesloopt, ik was mentaal echt helemaal kapot en vond mijzelf geen fijn persoon. Gelukkig kon ik begin april beginnen met de eerste pijnvrije meters op de Alter G op 70% lichaamsgewicht, dat gaf zoveel motivatie en positiviteit dat mijn herstel daarna in sneltreinvaart is gegaan. Binnen een maand kon ik pijnvrij lopen op gras en weer een maand later liep ik tijdens mijn tweede baanwedstrijd bijna een PR op de 3000m. Toch kreeg ik weer onverklaarbare pijntjes en moest het tweede deel van het baanseizoen overslaan. Het lichaam was er nog niet klaar voor.

Na het baanseizoen ben ik eens goed gaan denken wat ik wilde met de sport en kwam tot de conclusie dat ik echt graag door wil, in ieder geval nog twee jaar. Ik wil kijken waar mijn grenzen liggen op de marathon omdat ik geloof dat ik in de buurt moet kunnen komen van de 2:11/2:12.

Ik heb er in ieder geval super veel zin in en nodig je uit om af en toe weer eens een kijkje te nemen op mijn site. Als je nieuwsgierig bent naar mijn trainingen mag je altijd een mailtje sturen naar paulzwama@ivvo.nl

Tot slot, de sleuteltrainingen van deze week:

1. 1000, 1200, 1400, 1600, 1800, 2000m op de baan met 200-400m jog pauze. Alles in 3:06 tempo.

2. 24km duurloop: 5km in 3:50, 5km in 3:40, 5km in 3:30, 5km in 3:35, 4km in 3:42

3. Tilburg 10 miles: 16.1km in 50:15

4. 8x1000m in 3:05 met 200m jog pauze

5. 10km in Hem in 30:34 (laatste km in 2:45)

appingedam